Szélkerék


A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban, főleg Európában.


Ha valaki Magyarországon szeretne szélenergiával energiát termelni, jó, ha ismeri hazánk szélviszonyait. Hazánkban 10 méteres magasságban a legnagyobb átlagos éves energiát a 4-9 m/s-os szelek hordozzák, tehát a fenti paraméterek között ezt a sebességtartományt érdemes használni a házi használatra szánt szélkerekek esetében. Természetesen a telepítés leendő helyszínén feltétlenül javasolt előzetes szélsebesség mérést végezni!

  • 29 magyarországi meteorológiai állomás minimum öt éves, 10 m-es magasságra korrigált széladatsora alapján az éves átlagos szélsebesség 1,47 m/s (Jósvafő) és 4,05 m/s (Szentkirályszabadja) között változik. Így az európai szélosztályozás alapján hazánk a mérsékelten szeles kategóriába sorolható.

  • Az 1-3 m/s-os sebességű szelek átlagos éves tartama a legnagyobb (1500-3000 óra), azaz a gyenge szelek a legjellemzőbbek országunkra. A 10 m/s-nál nagyobb szelek tartama éves átlagban nagyon kicsi, általában egy állomáson a 100 óra alatti értékek jellemzőek. A legnagyobb átlagos éves energiát a 4-9 m/s-os szelek hordozzák (átlagosan 20-120 kWh/m2).

  • A legszelesebb hónapban az 1-4 m/s-os szelek a leggyakoribbak, 15-35 százalékos relatív gyakorisággal. A legkisebb átlagsebességű hónapban az 1-2 m/s-os szelek fordulnak elő a legnagyobb - átlagosan 20-40 százalékos - gyakorisággal.

A honlapunkon található szélkerék forgalmazása még csak most kezdődik. Teljesen új technológia szerint működik. Szerelhető oszlopra, vagy ház tetejére is.

Kérje ajánlatunkat!